R.ZOELLICK(ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ): Σε επικίνδυνη ζώνη η παγκόσμια οικονομία.

Σκληρές αποφάσεις ζήτησε από Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με το Reuters. 

«Αν η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους, τότε θα παρασύρουν όχι μόνο τις ίδιες, αλλά και την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Zoellick σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο George Washington. 

Έχοντας χρονοτριβήσει για μεγάλο διάστημα στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, οι επιλογές που έχουν πλέον απομείνει είναι λίγες και οδυνηρές, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, μια βδομάδα πριν το συνέδριο της Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Μίλησε ανοικτά για το φόβο των αρχών σχετικά με την κλιμάκωση της κρίσης χρέους της Ευρώπης, η οποία προς το παρόν επισκιάζει τις ανησυχίες των επενδυτών για τη δημοσιονομική πολιτική και τις μεταρρυθμίσεις σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ιαπωνία. 

Όπως οι συγκεκριμένες χώρες ζήτησαν από την Κίνα να αποτελέσει υπεύθυνο παράγοντα παγκοσμίως ως μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη, έτσι κι αυτές πρέπει να ενεργήσουν υπεύθυνα και να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά τους προβλήματα, πρόσθεσε ο Zoellick.

Παράλληλα τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονταν σε άρνηση όσον αφορά τις συλλογικές τους ευθύνες, η Ιαπωνία ήταν αντίθετη στην ανάγκη οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, ενώ οι πολιτικές διαφορές στις ΗΠΑ επισκίαζαν τις προσπάθειες για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. 

«Ο χρόνος τελειώνει», δηλώνει ο Zoellick, καλώντας τις κυβερνήσεις να προσαρμοστούν στις αλλαγές. «Αν δεν ξεπεράσουμε τις βραχυπρόθεσμες τακτικές ή δεν αναγνωρίσουμε ότι η εξουσία συνοδεύεται από την ευθύνη, τότε θα παρασυρθούμε σε επικίνδυνα ρεύματα», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά με την Ευρωζώνη, δήλωσε βέβαιος για την επιβίωση της, προσθέτοντας όμως ότι για να διατηρηθούν όλα τα μέλη, απαιτείται ισχυρότερη δημοσιονομική ένωση για την οποία πρέπει κάποιος να πληρώσει. 

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, πρότεινε μείωση του ρυθμού δαπανών στην κοινωνική ασφάλιση και τις δαπάνες, παράλληλα με ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει την ανάπτυξη.