Το νέο στοίχημα του Ελον Μασκ με το Twitter.

Η αποκάλυψη ότι ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογικός οραματιστής Έλον Μασκ είναι πλέον μεγιστάνας των κοινωνικών δικτύων και ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter έδωσε τεράστια ώθηση στην αμερικανική πλατφόρμα μικροϊστολόγησης και στη μετοχή της αυτή την εβδομάδα.

Με το που έγινε γνωστή η είδηση, άρχισε αμέσως η σπέκουλα για το τι είδους επενδυτής θα αποδειχθεί. Θα κάτσει στα αυγά του βλέποντας την τιμή της μετοχής του Twitter να κινείται υψηλότερα; Ή θα εμπλακεί ενεργά και θα προσπαθήσει να κάνει αλλαγές;

Πριν περάσει μια μέρα, οι επενδυτές είχαν την απάντησή τους. Την Τρίτη, το αφεντικό του Twitter Παράγκ Αγκραουάλ δήλωσε ότι ο Μασκ παίρνει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Μασκ είπε στο Twitter ότι προσβλέπει να κάνει «σημαντικές βελτιώσεις».

Σε αντίθεση με τη μητρική του Facebook τη Μeta, τα δικαιώματα ψήφου του Twitter δεν βρίσκονται στα χέρια των ιδρυτών του. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή είναι πιθανή – ακόμα και αν το ποσοστό 9,2% του Μασκ δεν τον καθιστά πλειοψηφικό μέτοχο.

Διάλεξε προσεκτικά πότε θα κάνει την κίνησή του. Η μετοχή του Twitter βρισκόταν στα τάρταρα. Προτού βγει η είδηση για το μερίδιό του, η μετοχή βρισκόταν 40% χαμηλότερα από την αρχή του έτους. Η μετοχή διαπραγματευόταν μόλις στις 5 φορές τα έσοδα. Ο όμιλος ακόμα ανακάμπτει από την πίεση που του άσκησε το ακτιβιστικό fund Elliott Management πάνω από έναν χρόνο πριν.

Ο συνιδρυτής και πρώην CEO, Τζακ Ντόρσει, παραιτήθηκε την περασμένη χρονιά, αντικαταστάθηκε από τον 37χρονο Αγκραουάλ – τον πρώην CTO της εταιρείας. Η προηγούμενη δουλειά του Αγκραουάλ στο Project Bluesky, το πρότζεκτ του Twitter για τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου, μπορεί να καταδεικνύει μια διάθεση να προωθήσει αλλαγές.

Τι έχει να κερδίσει ο Μασκ; Η φήμη του Twitter είναι λίγο παραπλανητική. Οι 217 εκατ. χρήστες του είναι εξαιρετικά ενεργοί και έχει μια μεγάλη μερίδα επιφανών μελών που διαπρέπουν στον επιχειρηματικό τομέα, την πολιτική και την ενημέρωση. Αλλά απέχει πολύ από το να είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο. Βρίσκεται πολύ μακριά από το Google και το Meta όσον αφορά τις διαφημίσεις.

Αυτή είναι μια μικρή επένδυση για τον Μασκ σε σχέση με το μερίδιο του στην Tesla. Αλλά έχει κίνητρο να οδηγήσει το Twitter στην επιτυχία. Ο δικός του λογαριασμός, ο οποίος έχει πάνω από 80 εκατ. ακολούθους, είναι πηγή δημοσιότητας για τις επιχειρήσεις του. Έχει τέτοια επιρροή που ο Μασκ έχει επανειλημμένα κοντραριστεί με τη SEC για τα «τιτιβίσματά» του – συμπεριλαμβανομένου και εκείνου του μηνύματος του 2018 για την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που άφηνε να εννοηθεί ότι η Tesla μπορεί να βγει από το χρηματιστήριο.

Η τιμή της μετοχής του Twitter έχει ενισχυθεί 30% αυτή την εβδομάδα. Αλλά ο ενθουσιασμός γύρω από την εμπλοκή του Μασκ μοιάζει υπερβολικός. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ο Μασκ μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση.

Η σημασία του ως χρήστη βοηθάει το Twitter να παραμείνει δημοφιλές. Αλλά δεν έχει υπόβαθρο στη διαφήμιση. Ούτε έχει πει κάτι που θα βοηθήσει το Twitter να επιτύχει τον στόχο για 7,5 δισ. έσοδα και 315 εκατ. καθημερινούς χρήστες ως το 2023. Για να φτάσει εκεί, το Twitter θα πρέπει να αυξάνει την βάση των χρηστών του κατά ένα πέμπτο κάθε χρόνο. Την περασμένη χρονιά, ο αριθμός των χρηστών αυξήθηκε κατά 13%.Υπάρχει ενθουσιασμός για την πιθανή εισαγωγή ενός κουμπιού επεξεργασίας που θα επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν διορθώσεις στις αναρτήσεις τους. Αλλά αυτό από μόνο του δύσκολα θα αυξήσει τις συνδρομές ή τα διαφημιστικά έσοδα.

Το Twitter έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτο από τις αλλαγές στις οποίες προέβη η Apple που επιτρέπουν στους χρήστες να αποφασίζουν αν οι διαφημιστικές τους παρακολουθούν. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι βασίζεται σε διαφημίσεις που δεν απαιτούν τη χρήση δεδομένων. Ακόμα και έτσι, το τελευταίο τρίμηνο, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 22% την περασμένη χρονιά στο $1,57 δισ., λίγο κάτω από τις προσδοκίες.

Για την ώρα, ο Μάσκ φαίνεται να ενδιαφέρεται λιγότερο για τα διαφημιστικά έσοδα από ό,τι για την εμπειρία του Twitter για τους χρήστες. Ρώτησε πρόσφατα τους ακολούθους του την άποψη τους για την παρέμβαση και έγραψε ότι το Twitter «δεν έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου». Αν μπορεί να περιορίσει τον έλεγχο, θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερους χρήστες να εγγραφούν – για να δουν τι τους επιτρέπεται να πουν. Αλλά οι διαφημιστές δύσκολα θα καλωσορίσουν την ιδέα ενός πιο άγριου και λιγότερο ελεγχόμενου περιεχομένου.

Η εμπλοκή του Μασκ σε οποιαδήποτε επιχείρηση τείνει να έχει εκρηκτικά αποτελέσματα – δείτε τον αντίκτυπο του στις τιμές των κρυπτονομισμάτων και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο γερμανικό νυχτερινό κέντρο Berghain μετά από όσα έγραψε για αυτό στο Twitter.

Aλλά ο οραματιστής επιχειρηματίας φημίζεται για τα πολλά ενδιαφέροντά του και ήδη είναι πολύ απασχολημένος. Πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώσει στο Twitter όταν έχει ήδη να ασχοληθεί με την Tesla και την SρaceX, την Boring Company και την Neuralink, μαζί με επτά παιδιά; Το ενδιαφέρον του στην επιχείρηση δύσκολα θα την καταστήσει πιο ελκυστική ως επένδυση.

Πηγή : ft.com /  euro2day.gr