Ο αντίκτυπος της Archegos στην Credit Suisse.

*BRENNA HUGHES NEGHAIWI, OLIVER HIRT / REUTERS

Ο Tόμας Γκοτστάιν μπορεί να ενήργησε αρκετά αποφασιστικά αυτήν την εβδομάδα για να διατηρήσει τη θέση του ως διευθύνοντος συμβούλου στην Credit Suisse, αλλά οι επενδυτές είναι πιθανό να απαιτήσουν πιο ριζοσπαστικά μέτρα μετά την απώλεια 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το σκάνδαλο των επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Archegos. Εντός ενός μηνός, η τιμή μετοχής της ελβετικής τράπεζας έχει απολέσει το 25% της αξίας της, κυρίως λόγω της υπερέκθεσής της αρχικά στην εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών Greensill Capital και μετά στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου της Archegos Capital Management. Αυτό το τοξικό μείγμα έχει κάνει τον 57χρονο Τόμας Γκοτστάιν να βρίσκεται αντιμέτωπος με το τρομακτικό καθήκον να περιορίσει τη μακροπρόθεσμη ζημία που υπέστη η φήμη και το κύρος της τράπεζάς του, αλλά και να διατηρήσει τόσο τους πελάτες όσο και το προσωπικό της. «Είναι πολύ απογοητευτικό αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες», τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ένας επενδυτής στις αγορές χρέους και πελάτης της Credit Suisse. Ωστόσο, τα χέρια του Γκοτστάιν είναι δεμένα, έως ότου ο Αντόνιο Ορτα Οσόριο, διευθύνων σύμβουλος των Lloyds του Λονδίνου, αναλάβει καθήκοντα προέδρου, όπως ήταν ήδη προγραμματισμένο και όπως ανέφεραν αναλυτές και επενδυτές, προσθέτοντας ότι ο βαθύτερος αντίκτυπος δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός. «Οι πλήρεις συνέπειες από τον κλονισμό στη φήμη της τράπεζας δεν είναι ορατές σήμερα, αλλά θα καταστούν μόνο με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε για τα πρόσφατα γεγονότα ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής της Zuercher Kantonalbank.

Η ελβετική τράπεζα επισήμανε στις αρχές της εβδομάδας πως θα χρειαστεί να αναλάβει πρόβλεψη για 4,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ή 4,71 δισεκατομμύρια δολάρια, εφόσον η Archegos δεν κατόρθωσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της. 

Πάντως, οι ελβετικές τράπεζες δεν φοβούνται να απαλλαγούν από τους διευθύνοντες συμβούλους τους, εάν τα πράγματα αποκλίνουν του αρχικού σχεδιασμού. Η υπόθεση ενός απατεώνα διαπραγματευτή οδήγησε στην απομάκρυνση του επικεφαλής Οσβαλντ Γκρούμπελ από την UBS, ενώ ο προκάτοχος του Γκοτστάιν, Τιτζάνι Τίαμ, εκδιώχθηκε για σκάνδαλο κατασκοπείας πριν από ένα χρόνο. Στην τωρινή συγκυρία ο Γκοτστάιν έδρασε άμεσα, αντικαθιστώντας τον διευθυντή της επενδυτικής τραπεζικής και τον διευθυντή διαχείρισης κινδύνου της Credit Suisse. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων επρόκειτο να διαχωριστεί από τον βραχίονα διαχείρισης πλούτου, αφότου αναγκάστηκε να παύσει τη λειτουργία επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν κάνει τοποθετήσεις αποκλειστικά σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την Greensill.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν ευρύτερες αλλαγές έως ότου ολοκληρωθούν δύο εξωτερικές έρευνες για τις Archegos και Greensill και υλοποιηθεί η αλλαγή του προέδρου. «Ελπίζουμε ότι η αλλαγή του προέδρου που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη ετήσια γενική συνέλευση θα δώσει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μια νέα εταιρική νοοτροπία, στο πλαίσιο της οποίας θα δίδεται περισσότερη προσοχή και έμφαση στη διαχείριση των επενδυτικών κινδύνων», δήλωσε η Ethos, μια εταιρεία που παρέχει συμβουλές προς μετόχους όσον αφορά το πώς θα ψηφίσουν στις γενικές συνελεύσεις των ομίλων τους. Τέλος, πηγές προσκείμενες στην ελβετική τράπεζα ανέφεραν ότι, εάν δεν συνέπιπτε με την κατάσταση η προγραμματισμένη αλλαγή στην προεδρία, πιθανώς να είχαν ήδη εκκινήσει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Η πιο άμεση ανησυχία ωστόσο έχει να κάνει με το εάν οι πελάτες και ορισμένοι από τους κορυφαίους υπαλλήλους της Credit Suisse απομακρυνθούν μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα.

Πηγή : kathimerini.gr / reuters.com