Μ.ΜΑΣΟΥΡΑΚΗΣ: Το καλό σενάριο για το 2016.

 

Του Μιχάλη Μασουράκη

Το 2016 θα είναι έτος κομβικής σημασίας για την επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα των αγορών της ανάπτυξης. Η ανάπτυξη προϋποθέτει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό με τη σειρά του, στην σημερινή συγκυρία, είναι συνάρτηση της απαρέγκλιτης εφαρμογής των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Οι επενδυτές ψάχνουν να πιασθούν από κάπου (ένα είδος αγκυροβολίου) στην προσπάθειά τους να εκτιμήσουν την προοπτική οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Συνεπώς, η έγκαιρη και επιτυχής ολοκλήρωση των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από την πρώην Τρόικα προσφέρει μια κάποια σιγουριά ότι έχουν απέναντί τους μία σοβαρή κυβέρνηση που αναλαμβάνει δεσμεύσεις, θέτει στόχους και τους υλοποιεί.

Όσο διαταράσσονται οι προσδοκίες τους σε αυτόν τον τομέα με πρακτικές καθυστερήσεων, ολιγωρίας και οπισθοδρόμησης, τόσο γίνονται όλο και ποιο επιφυλακτικοί και διακρατούν τις επενδύσεις που σχεδιάζουν. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει τρόπος υπολογισμού της αναμενόμενης κερδοφορίας σε ένα παλινδρομικό περιβάλλον, με τάσεις αποσταθεροποίησης... και με δόσεις απόγνωσης, κάθε τόσο και λιγάκι.  Πολλές φορές, μάλιστα,  δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε καν στοιχειώδης ιδιοκτησία του προγράμματος.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όλα τα άλλα, δηλαδή οι τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δυστυχώς μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και τείνουν  να μην λαμβάνονται υπόψη από τους επενδυτές. Είναι, λοιπόν, εκ των ων ουκ άνευ, η προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και στόχων. Ούτε μπορούμε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους, ούτε να εκμαιεύσουμε λύπηση και κατανόηση. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να περιμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει και η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές, εάν επιτέλους δεν γίνει μία σοβαρή προσπάθεια υλοποίησης των συμφωνηθέντων. 

Το 2016 θα είναι, λοιπόν, μια χρονιά υψηλού κινδύνου αλλά και υψηλών προσδοκιών για την χώρα μας. Το 3ο Μνημόνιο προβλέπει παρεμβάσεις  σε 112 τομείς οικονομικής πολιτικής, με την εφαρμογή 270 μέτρων, εκ των οποίων τα 190 θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί το β’ εξάμηνο του 2015 και τα υπόλοιπα 80 το α’ εξάμηνο του 2016. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάποτε ο Τσώρτσιλ είχε πει ότι "Μπορείς πάντοτε να υπολογίζεις στους Αμερικάνους ότι θα κάνουν το σωστό-αφού έχουν πρώτα δοκιμάσει να κάνουν όλα τα άλλα." Κάτι τέτοιο, ίσως ισχύει και για την σημερινή κυβέρνηση! Η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματεύεται επί μακρόν αλλά στο τέλος κάνει πάντα αυτό που πρέπει. Και αυτό που πρέπει σήμερα να οδηγεί τις πράξεις της είναι ότι η χώρα θα βγει μία ώρα αρχύτερα από την κρίση και την ύφεση, μόνο με την υλοποίηση του προγράμματος, και όχι με την καθυστέρηση και την κωλυσιεργία, που οδηγούν στο πουθενά και το τίποτα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να μην ολοκληρωθεί ποτέ η  πρώτη αξιολόγηση (που έπρεπε να είχε γίνει στα μέσα Οκτωβρίου 2015) λόγω αδυναμίας της παρούσας πλειοψηφίας στην Βουλή να στηρίξει την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και εμβληματικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, όπως η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, τα "κόκκινα" δάνεια, η φορολόγηση των αγροτών, οι ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε  σε μεγάλη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, και θα ακύρωνε την όλη προσπάθεια που καταβάλλεται (και όλες τις θυσίες που, με τόσο υψηλό πολιτικό κόστος, έχουν γίνει μέχρι σήμερα). Επιβάλλεται, συνεπώς, να αποφευχθεί οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση μας ρίχνει στην αγκαλιά της εξόδου της χώρας από το Ευρώ. Ούτως ή άλλως, η πολιτική που εφαρμόζεται είναι δεδομένη. Και αν αυτό σημαίνει  συλλογική πολιτική δράση και συνεργασία με την αντιπολίτευση, τότε ας βοηθήσουν όλοι να εφαρμοσθεί επιτέλους το Μνημόνιο, να κυβερνηθεί η χώρα και να δουλέψει η οικονομία. 

Η Ιρλανδία κλείνει εφέτος την χρονιά με 6-7% ανάπτυξη. Ένα τέτοιο ποσοστό δεν είναι ακατόρθωτο για μία οικονομία όπως η Ελληνική, που βιώνει μία τεράστια και πρωτοφανή ύφεση τα τελευταία χρόνια. Και όποια κυβέρνηση το καταφέρει θα κυβερνήσει για πολλά χρόνια. Όχι άλλα Χριστούγεννα με 1.000.000 ανθρώπους χωρίς δουλειά!

 

* Ο κ. Μιχάλης Μασουράκης είναι Οικονομικός Σύμβουλος στον ΣΕΒ.

Πηγή: capital.gr