Ι.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ(ALPHA BANK): Απαρέγκλιτη τήρηση του προγράμματος για την εξυγίανση της οικονομίας.

 

Η ελληνική οικονομία έχει κάνει πρόοδο σε αρκετούς τομείς ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα προς το δραστικό περιορισμό της μείωσης των δαπανών και της εξυγίανσης, με μοχλό τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας», τόνισε στο σώμα των μετόχων κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γ.Σ. ο πρόεδρος του ομίλου της Alpha Bank, Γ. Κωστόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, υποστήριξε ότι η συμβολή του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης (η οποία θα φέρει σταθεροποίηση των καταθέσεων), αλλά και από την απεξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία. «Στις ΗΠΑ η πορεία της οικονομίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την επεκτατική και νομισματική πολιτική. Στην Ευρώπη η ανάπτυξη καθυστερεί λόγω κρίσης χρέους και υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά της».

Κλείνοντας ο κ. Κωστόπουλος επεσήμανε ότι σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η Alpha Bank πέτυχε τους στόχους διατηρώντας επαρκή ρευστότητα και διασφαλίζοντας την ποιότητα του ισολογισμού της.

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις επενδύσεις της ΝΑ Ευρώπη, τους πελάτες της και θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων.

Παίρνοντας τον λόγο ο CEO του ομίλου Δ. Ματζούνης, δήλωσε ότι «η Alpha Bank είναι αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Για το οικονομικό περιβάλλον, είπε πως «το 2011 είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά και η ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των αγορών θα είναι αργή και επώδυνη διαδικασία».

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση ομολογιακού αναβάλλονται λόγω έλλειψης απαρτίας.

Εξάλλου, απαντώντας στους μετόχους για την πρόταση του ΔΣ η τράπεζα να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ο πρόεδρος της Alpha Bank τόνισε: «Δεν πάμε να κάνουμε τώρα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ζητάμε την έγκρισή σας προκειμένου όταν εμφανιστεί η κατάλληλη στιγμή να μπορούμε άμεσα και γρήγορα να προχωρήσουμε στην αύξηση.

Θέλω να σας θυμίσω ότι κάπως έτσι αποφασίστηκε και η ΑΜΚ ύψους 1 δισ. ευρώ το 2009.

Εάν δεν γινόταν αυτή η αύξηση, δεν θα υπήρχαμε σήμερα. Αυτή μας έσωσε και μας σώζει ακόμη. Σήμερα απλά ζητούμε την έγκριση έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα την κατάλληλη στιγμή να προχωρήσουμε στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας».

Σε ό,τι αφορά την έκδοση του ομολογιακού μετατρέψιμου δανείου, ο πρόεδρος της Alpha Bank με μια διάθεση χιούμορ αλλά και με μία «απόσταση» από τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, είπε: «Το μόνο που έχω να πω γι’ αυτό, είναι ότι φοριέται πολύ στην αγορά σε διεθνές επίπεδο».

Η Α΄ Επαναληπτική ΓΣ της Alpha θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου και η Β΄ Επαναληπτική στις 15 Ιουλίου.