Η Λαγκάρντ αρχίζει να αφήνει το στίγμα της στην ΕΚΤ.

 

των BALAZS KORANYI, FRANSESCO CANEPA, FRANK SIEBELT

Πέρυσι η Κριστίν Λαγκάρντ είχε υποσχεθεί ότι θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο στις συζητήσεις και δεν θα παίρνει αποφάσεις προτού εκφράσει τις απόψεις του το εκτελεστικό συμβούλιο, όπως πολλές φορές είχε κατηγορηθεί ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι. Ως αντάλλαγμα η Λαγκάρντ ζήτησε την πειθαρχία του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα έπρεπε να σταματήσει να επικρίνει τις αποφάσεις της τράπεζας αφότου είχαν ληφθεί και να μη διαρρέει εσωτερικές συζητήσεις στον Τύπο, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μία κοινή στάση απέναντι στο κοινό.

Στους πρώτους τρεις μήνες προεδρίας της, η Λαγκάρντ έχει προχωρήσει σε ήπιες, αλλά σημαντικές αλλαγές στο σπουδαιότερο ίδρυμα της Ευρώπης. Η έμφαση που δόθηκε στην κοινή στάση της τράπεζας έχει ενισχύσει τον ρόλο του εκτελεστικού συμβουλίου και έχει δώσει μεγαλύτερο περιθώριο έκφρασης στους αμφισβητίες, όπως η Γερμανία, των οποίων η υποστήριξη ενδέχεται να είναι ζωτικής σημασίας στην περίπτωση μιας επιβράδυνσης. Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε επίσης ότι το πακέτο χαλαρής νομισματικής πολιτικής του Σεπτεμβρίου δεν θα επανεξεταστεί και κράτησε τους βασικούς συμβούλους του προκατόχου της.

Οι συνεδριάσεις ξεκινούν πλέον αρκετές ώρες νωρίτερα, αφήνοντας περισσότερο χρόνο για συζήτηση και προσφέροντας στους παρόντες ευκαιρία να μιλήσουν. Η Λαγκάρντ συνήθως προεδρεύει των συζητήσεων, μιλώντας λίγο, ώστε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ιδεών. «Οταν μιλούν τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, ακούει.

Μπορεί να μην ακούγεται σημαντικό, αλλά ο Μάριο ήταν συχνά στο κινητό ή στο τάμπλετ του. Η Λαγκάρντ ζητεί από τους παρόντες να κρύψουν τα κινητά τους», όπως δήλωσε στέλεχος της ΕΚΤ στο Reuters. Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου γνωρίζουν τις προτάσεις των συνεδριάσεων έως και μία εβδομάδα νωρίτερα και όχι μόνον μερικές ώρες πριν, φοβούμενοι μήπως διαρρεύσουν στον Τύπο. Αυτές οι αλλαγές έχουν διοχετεύσει την ισχύ που άλλοτε είχαν μόνο οι στενοί σύμβουλοι του Ντράγκι, στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου, δίνοντάς τους μεγαλύτερο περιθώριο συζήτησης και μειώνοντας συνεπώς την ανάγκη για δημοσίευση των διαφωνιών.

Μία άλλη ένδειξη νηνεμίας εντός της ΕΚΤ είναι ότι τα περισσότερα μέλη έχουν αποδεχθεί την απαίτηση της Λαγκάρντ και δεν έχουν δημοσιεύσει στον Τύπο την ουσία της επανεξέτασης της Ευρωζώνης.

Λέγεται ότι σε πολιτικό επίπεδο η Λαγκάρντ είναι πιο επιδέξια από τον Ντράγκι και ως αποτέλεσμα έχει φιλικούς δεσμούς με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Η υποστήριξή τους θα μπορούσε να είναι καθοριστικής σημασίας, όσο η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις για περισσότερα μέτρα στήριξης. Η επανεξέταση που ξεκίνησε η Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να μεταμορφώσει την ΕΚΤ, διορθώνοντας τον στόχο της για πληθωρισμό «χαμηλότερα ή κοντά στο 2%» και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ανεκτικότητας για πιθανές αποκλίσεις, αν και αυτό ενδέχεται να ενοχλήσει τα γεράκια της Γερμανίας.

Πηγή: kathimerini / reuters.com