Η άνιση κατανομή εμβολίων υποσκάπτει την παγκόσμια ανάκαμψη.

KRISTALINA GEORGIEVA*

Μέχρι τώρα έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι δεν θα υπάρξει ευρεία ανάκαμψη της οικονομίας, χωρίς να λήξει η κρίση της δημόσιας υγείας. Η πρόσβαση στον εμβολιασμό είναι το κλειδί και για τα δύο. Η άνευ προηγουμένου δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση έχει στηρίξει την ανάπτυξη και την παρασκευή εμβολίων. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα επικίνδυνο χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κρατών. Στην πραγματικότητα, ακόμη και όταν ορισμένες εύπορες χώρες συζητούν ήδη την ανάπτυξη ενισχυτικών δόσεων, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ακόμα και οι ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή στο πεδίο της υγείας, δεν έχουν κάνει ούτε καν την πρώτη.

Η άνιση κατανομή εμβολίων δεν αφήνει μόνο εκατομμύρια ανθρώπους εκτεθειμένους στο ιό, αλλά επιτρέπει και στις θανατηφόρες μεταλλάξεις να επιστρέψουν σε όλο τον κόσμο. Καθώς οι μεταλλάξεις συνεχίζουν να εξαπλώνονται, ακόμη και χώρες με προηγμένα προγράμματα εμβολιασμού επιβάλλουν αυστηρότερα μέτρα για τη δημόσια υγεία, ενώ ορισμένες έχουν εφαρμόσει περιορισμούς στις μετακινήσεις. Για αυτό ζητούμε νέο πλαίσιο διεθνούς υποστήριξης και εφαρμογή συντονισμένης στρατηγικής για τον ευρύ εμβολιασμό με νέα κονδύλια. Μια πρόσφατη πρόταση του ΔΝΤ παρουσιάζει ένα σχέδιο με σαφείς στόχους, ρεαλιστικές δράσεις και προσιτό κόστος. Βασίζεται και στηρίζει (σ)το συνεχιζόμενο έργο του ΠΟΥ, των συνεργατών του, στην πρωτοβουλία Accelerator Access to COVID-19 Tools (ACT) και στο παγκόσμιο πρόγραμμα πρόσβασης εμβολίων COVAX, καθώς και στο έργο της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΠΟΕ και πολλών άλλων. Υπό το πρίσμα αυτό, το ΔΝΤ έχει υπολογίσει πως 50 δισ. δολ. θα τερματίσουν την πανδημία γρηγορότερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα μειώσουν τις μολύνσεις και τους θανάτους, θα επιταχύνουν την ανάκαμψη και θα δημιουργήσουν παγκόσμια παραγωγή 9 τρισ. δολαρίων έως το 2025. Τα 50 δισ. δολάρια μπορεί να προέλθουν από κυβερνήσεις, όπως της «Ομάδας των Είκοσι», καθώς και από πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης.

Θα είναι μία καθολική νίκη. Περίπου το 60% των πόρων θα διατεθεί σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ το υπόλοιπο 40% θα ωφελήσει τον ανεπτυγμένο κόσμο. Τι συνεπάγεται αυτό; Πρώτον, ενισχύουμε περαιτέρω τους στόχους μας να εμβολιάσουμε πιο πολλούς και πιο γρήγορα. Ο ΠΟΥ αποσκοπεί περίπου το 30% του πληθυσμού της Γης έως την εκπνοή του 2021 να έχει εμβολιαστεί και τουλάχιστον το 60% έως το πρώτο εξάμηνο του 2022. Για να γίνει αυτό απαιτούνται πρόσθετα κονδύλια για χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό θα έχει τη μορφή επιχορήγησης και ευνοϊκής χρηματοδότησης. Δεύτερον, προστατευόμαστε έναντι νέων μεταλλάξεων, οι οποίες ίσως απαιτούν επιπλέον δόσεις. Κι αυτό σημαίνει πως χρειάζονται πόροι για πρόσθετη παραγωγή τουλάχιστον ενός δισ. δόσεων του εμβολίου.

* Η κ. Kristalina Georgieva είναι γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πηγή : kathimerini.gr