Αμυνα σε πτώση των μετοχών ψάχνουν οι Αμερικανοί στα παράγωγα.

Οι επενδυτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα παράγωγα ως προστασία σε μια πιθανή επιβράδυνση στην αμερικανική αγορά μετοχών των $51 τρισ., υποψιαζόμενοι ότι το φετινό ράλι αρχίζει να εξασθενεί.

Οι μεγάλοι θεσμικοί διαχειριστές κεφαλαίου έχουν δείξει ήδη μια επιφυλακτικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, επιλέγοντας funds τα οποία είναι πιθανότερο να τα πάνε καλά σε ένα πιο δυσμενές περιβάλλον για την οικονομία ή την αγορά.

 

Τώρα προσπαθούν να προστατεύσουν κάποια από τα διψήφια κέρδη που κατέγραψαν φέτος, διατηρώντας παράλληλα τα χρήματά τους στην αγορά, καθώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης έχουν μετριάσει τις προσδοκίες για περαιτέρω εντυπωσιακές αποδόσεις από μετοχές.

«Οι επενδυτές έχουν ανάγκη και θέλουν έκθεση στην αγορά και ταυτόχρονα δεν θέλουν να κάνουν επιλογές μόνο με ρίσκο, όταν οι αγορές βρίσκονται ήδη σε ιστορικά υψηλά», ανέφερε ο Πολ Στιούαρτ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Gateway Investment Advisers.

H Gateway διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα funds που εφαρμόζουν τη στρατηγική «call overwriting», η οποία συνίσταται στην πώληση δικαιωμάτων προαίρεσης που συνδέονται με τον S&P 500 ή με μεμονωμένες μετοχές για την κάλυψη ενός χαρτοφυλακίου μετοχών.

Τα παράγωγα δίνουν στον αγοραστή το δικαίωμα να αγοράσει μια μετοχή ή τον δείκτη σε μια προσυμφωνημένη τιμή πάνω από το τρέχον επίπεδο διαπραγμάτευσης της αγοράς. Αν η αγορά απλώς συνεχίσει με οριακές κινήσεις ή ακόμα και αν πέσει, το fund που ακολουθεί τη στρατηγική του «call overwriting» δεν θα αναγκαστεί να πληρώσει, αλλά θα αποκομίσει και πάλι ένα premium από την πώληση του δικαιώματος, ενισχύοντας τις αποδόσεις.

Τη φετινή χρονιά, η απόδοση της στρατηγικής ήταν χαμηλότερη της ευρύτερης αγοράς μετοχών. Ενώ ο S&P 500 έχει συνολική απόδοση πάνω από 20%, ο δείκτης S&P 500 buy-write της Cboe, ο οποίος παρακολουθεί τη στρατηγική πώλησης δικαιωμάτων, έχει ενισχυθεί κατά 14,5%.

Αλλά η ισχυρή ζήτηση για κάποια funds υποδηλώνει ότι οι τύχες της στρατηγικής αναμένεται να αλλάξουν.
Τα call overwriting funds κατέγραψαν τον Ιούλιο τις μεγαλύτερες μηνιαίες εισροές τους από το 2012, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Barclays, ακόμα και αν εξαιρεθούν οι τοποθετήσεις που έκαναν ασφαλιστικά ταμεία και καταπιστεύματα σε χωριστούς λογαριασμούς, μακριά από τον έλεγχο των mutual funds. Η JPMorgan Asset Management απέκλεισε νωρίτερα φέτος νέους επενδυτές από ένα από τα equity funds της λόγω των ισχυρών εισροών.

«Η χρηματιστηριακή αγορά έχει ενισχυθεί 20% από την αρχή του έτους» ανέφερε ο Mάικλ Περβ, ιδρυτής της Tallbacken Capital. «Ο κόσμος λέει ότι συνεχίζει να βλέπει momentum, αλλά αυτό δεν θα είναι τόσο καλό καθώς προχωράμε» πρόσθεσε.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν επίσης ότι διαχειρίζονται περισσότερα αιτήματα για τέτοιου είδους trade.
O Tζέιμς Μασέριο, συνεπικεφαλής του τμήματος της Société Générale για τα αμερικανικά παράγωγα μετοχών και τις αμερικανικές μετοχές, τόνισε ότι η ομάδα του έχει παρατηρήσει άνοδο του ενδιαφέροντος από επενδυτές που θέλουν να εφαρμόσουν τη στρατηγική του «call overwriting» σε υφιστάμενες και σε νέες τοποθετήσεις σε μετοχές. «Παραμένει μια στρατηγική που στοιχηματίζει στην άνοδο. Ελπίζεις ότι η αγορά θα πάει προς τα πάνω, αλλά θα το κάνει με ελεγχόμενο τρόπο» πρόσθεσε.Ο Ρις Μπαντάρι, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου στο hedge fund Capstone, σημείωσε ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση από δημόσια και ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, καθώς το ενεργητικό τους διογκώνεται παράλληλα με το ράλι της αγοράς. Αυτό έχει παρακινήσει κάποια να στραφούν σε στρατηγικές «call overwriting», δεδομένου ότι βρίσκονται στα καλύτερα επίπεδα χρηματοδότησης από την έναρξη της χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008, σύμφωνα με δεδομένα από τη Milliman. Aν η αγορά ανέβει υψηλότερα από τις τιμές άσκησης του δικαιώματος πώλησης και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αναγκαστούν να πουλήσουν τις μετοχές που έχουν, θα είναι ικανοποιημένα από τα ελεγχόμενα κέρδη και τη μείωση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές, πρόσθεσε ο Μπαντάρι.

Πηγή : euro2day.gr / ft.com