Αγώνας δρόμου για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

 

της LISA JUCCA

Ο αγώνας δρόμου για να σωθούν οι καλοκαιρινές διακοπές έχει ξεκινήσει. Οι συνθήκες καραντίνας και η μειωμένη ζήτηση για μετακινήσεις θα επιφέρουν πλήγμα στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος αποτιμάται σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, με μια δόση δημιουργικής σκέψης μπορεί η σεζόν να διασωθεί, εν μέρει τουλάχιστον.

Η σταδιακή άρση των απαγορεύσεων στην Ευρώπη καθώς και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας  αναπτερώνουν κάπως τις ελπίδες για να μπει ένα τέλος σε αυτό που η ξενοδοχειακή αλυσίδα Hyatt Hotels ονόμασε «ιστορική μείωση στη ζήτηση για ταξίδια». Ο αερομεταφορέας χαμηλών ναύλων Ryanair επιδιώκει τον Ιούλιο να επαναφέρει το 40% των δρομολογίων του, ενώ τον Απρίλιο ήδη άνοιξαν και πάλι στην Κίνα τα θέρετρα Club Med, τα οποία ανήκουν στον κινεζικό όμιλο Fosun.

Εντούτοις, η τύχη του κλάδου θα εξαρτηθεί από το εάν οι κυβερνήσεις άρουν τους ταξιδιωτικούς ελέγχους και την καραντίνα των 14 ημερών για όσους έρχονται από το εξωτερικό.

Συνεκτιμώντας πως ο τουρισμός εισφέρει 10% στο ετήσιο ΑΕΠ της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη σταδιακή χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων και οδηγίες ασφαλείας για τους ταξιδιώτες. Προφανώς τα πολύωρα ταξίδια δεν εμπίπτουν στον σχεδιασμό αυτό. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση χωρίς τους τουρίστες από την Ασία. Αλλά το να κάνει κανείς διακοπές πιο κοντά στο σπίτι του θα είναι εφικτό.

Μία επιλογή, όπως προτείνει η Κομισιόν, θα είναι να επιτραπούν οι μετακινήσεις ανάμεσα στις περιοχές της Ε.Ε. οι οποίες έχουν ανακόψει τον ιό. Η Ελλάδα και η Κροατία, οι οποίες εξαρτούν από τον τουρισμό άνω του ενός πέμπτου της οικονομικής παραγωγής τους και έχουν λίγα κρούσματα κορωνοϊού, θα είναι σε θέση να καλωσορίσουν τουρίστες προερχόμενους από χώρες χαμηλού ρίσκου. Κάτι τέτοιο θα ήταν φθηνότερο και πρακτικότερο από το να ζητούν από τους ταξιδιώτες να κάνουν τεστ. Ωστόσο, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες είχαν πολλούς θανάτους από την πανδημία, θα διστάσουν να ανοίξουν τα σύνορα και, αν το αποφασίσουν, λιγότεροι άνθρωποι θα διακινδυνεύσουν να πάνε. Ακόμα μία επιλογή είναι να παρακινηθούν οι ντόπιοι να καλύψουν το κενό. Η Ιταλία σκέπτεται να επιδοτεί με 500 ευρώ τις χαμηλών εισοδημάτων οικογένειες για να απολαύσουν τα βενετσιάνικα κανάλια ή τα μνημεία της Ρώμης. Υποθέτοντας πως οι μισές από τα 17 εκατομμύρια οικογένειες της χώρας θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία, το πρόγραμμα αυτό θα κόστιζε για τη χρεωμένη χώρα περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Breakingviews. Eάν τα σύνορα ανοίξουν, η εργασιακή ανασφάλεια και ο φόβος της ασθένειας θα κρατάει τους ταξιδιώτες στη βάση τους. Εντούτοις, το δέλεαρ των παραλιών με τους λιγότερους λουομένους μπορεί εν μέρει να περισώσει τις θερινές διακοπές.

Πηγή: kathimerini.grREUTERS BREAKINGVIEWS