Το ευρωπαϊκό σχέδιο να στηρίξει την Ουκρανία στον μακρύ της πόλεμο έναντι της Ρωσίας.

*Των Piotr Buras, Marie Dumoulin, Gustav Gressel, Jeremy Shapiro

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες, η επιστροφή της σύγκρουσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνεχίζει να σοκάρει. Η γενναιότητα των Ουκρανών και η ενότητα των εταίρων τους, ήταν τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της πρώτης φάσης του πολέμου. Αντί να καταρρεύσει, η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της έχουν δείξει μια εμπνευσμένη αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη απέναντι στην επιθετικότητα.

Δυστυχώς, ο πόλεμος δείχνει ελάχιστες προοπτικές να τελειώσει. Η βία μπορεί να υποχωρεί ορισμένες φορές, αλλά η απουσία οποιασδήποτε λύσης θα σημαίνει ότι θα μπορούσε να αναζωπυρωθεί ανά πάσα στιγμή. Οι Ουκρανοί, και οι υποστηρικτές της στην Ευρώπη και αλλού, πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακρύ πόλεμο.

Για να επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο, το ρωσικό καθεστώς πρέπει να ελπίζει ότι αυτή η ουκρανική άνοιξη θα δώσει τη θέση της στον ρωσικό χειμώνα. Θέλει να σημειώσει πρόοδο στο έδαφος, καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη. Βασίζεται στον κρύο καιρό, στις αυξημένες τιμές ενέργειας και στο φορτίο της φιλοξενίας προσφύγων για να υπονομεύσει τη δημόσια στήριξη προς την Ευρώπη. Πιστεύει ότι η εσωτερική πολιτική στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει να αποδυναμώνει τη διατλαντική ενότητα. Και το Κρεμλίνο νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει την μάχη του αφηγήματος, ιδιαίτερα στον παγκόσμιο νότο.

Αλλά ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της καθυστερήσουν σε όλα αυτά τα μέτωπα, θα πρέπει να εξετάσουν πιο ολιστικά πώς θα στηρίξουν την Ουκρανία στον μακρύ πόλεμο. Παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επόμενη φάση του πολέμου, οι Ευρωπαίοι μπορούν να στείλουν κρίσιμα μηνύματα σε ακροατήρια "κλειδιά”. Μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα στο Κίεβο ότι είναι μαζί του σε αυτό το μακρύ ταξίδι, αλλά επίσης να ενθαρρύνουν την Ουκρανία να συνεχίσει να αποφεύγει την κλιμάκωση. Μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα στη Μόσχα για το κόστος της επιθετικότητας και έτσι να την ενθαρρύνουν να αποκλιμακώσει. Μπορούν να δώσουν ένα μήνυμα στο κοινό στο εσωτερικό τους, καθιστώντας σαφές για το τι διακυβεύεται και να διαβεβαιώσουν τους ψηφοφόρους ότι το κόστος είναι περιορισμένο και απλωμένο δίκαια. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον ότι στέκονται στο ανάστημα τους και ότι δεν βασίζονται στην αμερικανική υποστήριξη. Και μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα ότι η τιμωρία της Ρωσίας δεν θα έρθει εις βάρος ολόκληρου του υπόλοιπου κόσμου.

Οι Ουκρανοί θα πάρουν και πρέπει να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις για το πώς θέλουν να οργανώσουν την αντίσταση τους στην εισβολή της Ρωσίας. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι τι μπορούν να προσφέρουν για να στηρίξουν αυτές τις ουκρανικές προσπάθειες, και τους όρους υπό τους οποίους θα τα προσφέρουν. Δεν θα πρέπει να περιμένουν να βγουν οι ΗΠΑ μπροστά σε αυτά τα θέματα -η Ουκρανία είναι στη γειτονιά της Ευρώπης, όχι της Αμερικής. Χειρότερα, η πολιτική αστάθεια των ΗΠΑ και οι άλλες πιεστικές παγκόσμιες δεσμεύσεις της, σημαίνουν ότι δεν είναι ένας απολύτως αξιόπιστος εταίρος σε αυτή την προσπάθεια. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παράσχουν βοήθεια στην Ουκρανία, και να συμβάλουν στη μερίδα του λέοντος. Η αποτελεσματική ευρωπαϊκή στήριξη για την Ουκρανία που ακολουθεί μια ισχυρή στρατηγική λογική, είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να κρατήσει εμπλεκόμενες τις ΗΠΑ στην προσπάθεια.

Ένα ολοκληρωμένο μακροπολεμικό σχέδιο για την Ουκρανία, θα πρέπει να περιέχει τέσσερα βασικά στοιχεία τα οποία οι Ευρωπαίοι θα δεσμευτούν να στηρίξουν:

Στρατιωτική ασφάλεια: Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα παράσχουν μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μέσω ενός νέου συμφώνου ασφάλειας που θα συμφωνηθεί από την ΕΕ και την Ουκρανία. Αυτό θα περιλάμβανε την αποστολή όπλων και εξοπλισμού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας, και την προσφορά εκπαίδευσης και τεχνικής βοήθειας σε τομείς όπως ο κυβερνοχώρος.

Διαβεβαιώσεις ασφάλειας: Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα συμπληρώσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται μέσω του συμφώνου για την ασφάλεια με ένα ολοκληρωμένο σύνολο εγγυήσεων ασφάλειας. Αυτά θα καθόριζαν το είδος της αυξημένης υποστήριξης που θα έδιναν στην Ουκρανία σε περίπτωση διάφορων πιθανών ρωσικών κλιμακώσεων.

Οικονομική ασφάλεια: Η ΕΕ θα συνέχιζε να παράσχει οικονομική βοήθεια για να σταθεροποιήσει την ουκρανική οικονομία και να ξεκινήσει την μακρά διαδικασία ανοικοδόμησης. Αλλά, για να προσφέρει ένα μακροπρόθεσμο όραμα ενοποίησης με την Ευρώπη, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να προσφέρει στην Ουκρανία "μια εταιρική σχέση για διεύρυνση”. Αυτό θα άνοιγε την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, πιθανώς επιτρέποντας στην Ουκρανία να λάβει κεφάλαια από το ταμείο συνοχής, και να τη βοηθήσει να προετοιμαστεί για την ένταξη στην ΕΕ μακροπρόθεσμα.

Ενεργειακή ασφάλεια: Τέλος, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα βασιστούν στη συμμετοχή της Ουκρανίας στην ενεργειακή ένωση της ΕΕ για να βοηθήσουν τη χώρα να ενσωματώσει πιο στενά την ενεργειακή υποδομή της με αυτή της ΕΕ και να εκπληρώσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της για το κλίμα. Για να μειώσει τον κοινωνικό αντίκτυπο της ενεργειακής μετάβασης, η ΕΕ θα παράσχει επίσης ένα "ταμείο δίκαιης μετάβασης στην Ουκρανία”, βασισμένο στο ταμείο δίκαιης μετάβασης της ΕΕ για τη συνοχή.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/publication/survive-and-thrive-a-european-plan-to-suppor...

Πηγή : capital.gr