Τι έδειξαν τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου 2020 των αμερικανικών τραπεζών.

Bank of America, Citigroup και JP Morgan έδωσαν στη δημοσιότητα τα οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου, σ’ ένα πρώτο δείγμα γραφής της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία παλεύει να ξεπεράσει την κρίση του κορωνοϊού.

Η Bank of America (BofA) εμφάνισε πτώση κερδών κατά 16% στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης ότι «ήταν καλά προετοιμασμένη». Από την πλευρά τους, οι Citigroup και JP Morgan κατάφεραν να «κρατήσουν» την κερδοφορία τους, πετυχαίνοντας καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα.

Πώς εξηγείται αυτή η διττή εικόνα; Σύμφωνα με τους αναλυτές, η διατήρηση των κερδών για τις Citigroup και JP Morgan οφείλεται στο γεγονός ότι δεν άλλαξαν τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του 2020. Σ’ αντίθεση με την BofA, η οποία σχεδόν διπλασίασε τις προβλέψεις του γ’ τριμήνου (από 800 σε 1,4 δισ. δολάρια).

Άλλωστε, παρά τα θετικά μεγέθη, οι επικεφαλής των Citigroup και JP Morgan προειδοποίησαν ότι η οικονομία δεν έχει ξεπεράσει την κρίση και έκαναν λόγο για σημαντικές ζημιές στο μέλλον. Εκτίμησαν δε, ότι η ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα το 2021, έτους κατά τη διάρκεια του οποίου αρκετοί πελάτες θα αρχίσουν να δυσκολεύονται να αποπληρώνουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής της JP Morgan, Τζέιμς Ντίμον, ξεκαθάρισε ότι χωρίς περαιτέρω κρατική βοήθεια, η οικονομία θα επιδεινωθεί σημαντικά. «Ένα καλοσχεδιασμένο πακέτο τόνωσης θα αυξήσει τις πιθανότητες να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά υπάρχει τόση αβεβαιότητα που δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα».

Η ύφεση του β’ τριμήνου στην αμερικανική οικονομία, ως απόρροια του κορωνοϊού, συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές πακέτο δημοσιονομικής στήριξης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πακέτο σταδιακά εξαντλείται, με τους Δημοκρατικούς να ζητούν επιμόνως ένα δεύτερο γύρο βοήθειας.

Τα μέτρα αυτά, όπως είναι φυσικό, είχαν έναν θετικό αντίκτυπο στο «πορτοφόλι» των Αμερικανών. Για παράδειγμα, η JP Morgan εμφάνισε ρεκόρ δανείων για την αγορά οχημάτων, χάρη στα πολύ χαμηλά επιτόκια. Αντίθετα, όμως, οι δαπάνες για πιστωτικές κάρτες παρέμειναν σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι.

Αυτό που προβληματίζει άπαντες στην αμερικανική οικονομία είναι τι θα γίνει αν οι στρατιές ανέργων που δημιούργησε ο κορωνοϊός, δεν καταφέρουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, κάτι το οποίο αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εκτίναξη των κόκκινων δανείων.

«Το ερώτημα είναι αν αυτή η γέφυρα (σ.σ. πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης) θα διαρκέσει έως ότου οι άνθρωποι επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και οι επιχειρήσεις στην ομαλότητα» σχολίασε, χαρακτηρίστικά, η επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan, Τζένιφερ Πιέπσακ.

Με πληροφορίες από WSJ - kathimerini.gr