Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη.

 

του HOLGER SCHMIEDING*

Υπό εξέταση έχει τεθεί ένα πακέτο μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι, προς μεγάλη απογοήτευση πολλών, δεν κατόρθωσαν να φθάσουν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα. Η νέα τηλεδιάσκεψη έχει σχεδιαστεί για την Τρίτη. Το εν λόγω πακέτο εκτιμάται πως θα έχει τουλάχιστον τρία στοιχεία: μία γραμμή πίστωσης σχεδόν 100 δισ. ευρώ από τον ESM με ελαφρούς όρους, ένα ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έως και 50 δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα πρόγραμμα επιδότησης της υποαπασχόλησης και της μη απασχόλησης, χωρίς απόλυση, από 50 έως 100 δισ. ευρώ.

Ο χρόνος είναι πιεστικός, διότι η διαφαινόμενη έλλειψη αλληλεγγύης σε αυτήν τη χειρότερη κρίση που έχει ζήσει η Ευρώπη εν καιρώ ειρήνης απειλεί να δυναμιτίσει τη μακρόπνοη συνοχή της. Υπό το πρίσμα αυτό, ό,τι τώρα διακυβεύεται είναι πολύ σοβαρότερο από εκείνο στην κλιμάκωση της κρίσης χρέους το 2011-2012. Υπάρχουν πολλές ιδέες που διατυπώνονται, ενώ το Βερολίνο και η Χάγη αντιτίθενται ακόμη σε μια ευρείας κλίμακας έκδοση ομολόγων κορωνοϊού, κάτι που θα ήταν και η πιο ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης, κατά την άποψή μας. Οι χώρες του Νότου δεν θέλουν το στίγμα της μεγάλης εξάρτησης από φθηνά δάνεια του ESM. Ο ESM θα μπορούσε να προσφέρει στις χώρες γραμμή πιστώσεων έως και 2% του εκάστοτε ΑΕΠ και στην περίπτωση της Ιταλίας έως και 35 δισ. ευρώ, με τη διάρκεια του δανείου να φθάνει τη δεκαετία. Αποφεύγοντας το στίγμα, οι όροι θα είναι ήπιοι και θα τεθούν εκ των προτέρων για όλες τις χώρες. Η ΕΤΕπ μπορεί να στηρίξει τις εν κινδύνω τελούσες επιχειρήσεις με ειδικό ταμείο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ με εγγυήσεις δανείων, ενώ η αγορά εργασίας δύναται, ακολουθώντας και την πρόταση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να ενεργοποιηθεί με πρόγραμμα έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να επιδοτούνται εργαζόμενοι που είτε μένουν προσωρινά στο σπίτι τους είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο.

Στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στους κόλπους της Ευρωζώνης, οι συμβολικές κινήσεις μετρούν περισσότερο από τις τεχνικές λεπτομέρειες. Με την προθυμία της η ΕΚΤ να αγοράσει ακόμα περισσότερα κρατικά ομόλογα θα μπορέσει πιθανώς να διατηρήσει επαρκώς χαμηλά τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων από μόνη της. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η μεγαλύτερη ποσότητα νέων ομολόγων που θα εκδοθούν στην Ευρώπη θα καταλήξουν στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Η επόμενη ψηφιακή Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται την Τρίτη. Με τη γραμμή πιστώσεων του ΕΜΣ να εντάσσεται στο προτεινόμενο πακέτο δράσης και να παρουσιάζεται ως «δίχτυ ασφαλείας» με ήπιες προϋποθέσεις κοινές για όλους τους αιτούντες, ίσως η Ιταλία να συναινέσει. Εάν ο πρωθυπουργός της χώρας Τζουζέπε Κόντε το επιθυμεί, θα μπορούσε να εμφανίσει τη δέσμη μέτρων ως μια επιτυχία.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Πηγή : kathimerini.gr