D.Lawder: Μια όχι και τόσο εύκολη συμφωνία.

 

του DAVID LAWDER

Η Βρετανία είναι ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά η μακροχρόνια φιλία τους ενδέχεται να δοκιμαστεί έντονα, όσο οι δύο χώρες προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νέα εμπορική συμφωνία μετά το Brexit. Ο Στίβεν Μνούτσιν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε το Σάββατο στο Λονδίνο ότι είναι αισιόδοξος πως θα μπορούσε να επιτευχθεί φέτος εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία. Ωστόσο, ο Μνούτσιν δεν συμβιβάστηκε με κανένα αίτημα της Βρετανίας στη δεύτερη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Σαγίντ Τζαβίντ. Ο Τζαβίντ επιμένει ότι η Βρετανία θα προχωρήσει με την επιβολή ψηφιακού φόρου, παρά τις απειλές των ΗΠΑ για εφαρμογή τιμωρητικών δασμών στα βρετανικά αυτοκίνητα. Ο Μνούτσιν σχολίασε μετά τη συνάντηση του Σαββάτου ότι οι δασμοί αυτοί θα επιβαρύνουν τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Google, Apple, Facebook και Amazon.

Η διαμάχη αναδεικνύει τα επικείμενα εμπόδια που θα προκύπτουν όσο η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας με τη Βρετανία. Πρόκειται για μέρος μιας συνολικής προσπάθειας αναζωογόνησης των σχέσεων των ΗΠΑ με όλους τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους. Στην εμπορική συμφωνία διακυβεύονται πολλά – ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θεωρεί ότι με την επίτευξη της συμφωνίας θα εξομαλυνθεί η σχέση της χώρας με την Ευρώπη, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί μια «τεράστια» εμπορική συμφωνία, ώστε να υποστηρίξει το Brexit, το οποίο αποτελεί προϊόν μιας λαϊκιστικής κίνησης αντίστοιχης με το πρόγραμμα «America First».

Ακόμη και πριν προκύψει το ζήτημα του ψηφιακού φόρου, η κυβέρνηση Τραμπ είχε απειλήσει για επιβολή φόρων στις εισαγωγές αυτοκινήτων, που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τις βρετανικές Jaguar, Land Rover, Mini. Οι απαιτήσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, που ενδεχομένως να είναι δύσκολη για τη βρετανική κουλτούρα των βιολογικών τροφίμων. Οι ΗΠΑ ζητούν επίσης από τη Βρετανία να αλλάξει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και να επιτρέψει την πρόσβαση σε περισσότερες αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες, ένα αίτημα το οποίο θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά απεχθές στους υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Ο Μνούτσιν επανέφερε την απειλή των δασμών μετά την υπόσχεση του Τζαβίντ να προχωρήσει με την επιβολή ψηφιακού φόρου.

Πηγή: kathimerini.gr / reuters.com