C.JONES: Ο Draghi δεν θα κάνει πίσω για την ποσοτική χαλάρωση.

 

 

της Claire Jones             

Ο Mario Draghi, διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επέμεινε ότι είναι σε θέση να προσφέρει φρέσκο πακέτο μέτρων για να αποτρέψει την οικονομική στασιμότητα στην ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο, παρά τις νέες ενδείξεις για εντάσεις ανάμεσα στους ρυθμιστές της κεντρικής τράπεζας.

Οι παλιές πληγές ανάμεσα στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου άνοιξαν ξανά, όταν εμφανίστηκαν διαφωνίες για την ελαφρά ισχυροποίηση της φρασεολογίας όσον αφορά το σχέδιο διεύρυνσης του ισολογισμού της ΕΚΤ κατά περίπου 1 τρισ. δολ.

Η ΕΚΤ ισχυροποίησε το «forward guidance», τις ενδείξεις για την μελλοντική στρατηγική της, δηλώνοντας ότι «σκοπεύει» να επεκτείνει τον ισολογισμό της στα περίπου 3 τρισ. δολ. για να τονώσει τον πληθωρισμό, αντί απλά να «περιμένει» να αντεπεξέλθει στον στόχο.

Αλλά η σημειολογική αλλαγή δεν ήταν ομόφωνη, αφού εκφράστηκαν αντιρρήσεις από μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΚΤ, καθώς και από ορισμένους εθνικούς κεντρικούς τραπεζίτες. Η διχογνωμία εκφράστηκε, μολονότι οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ μείωσαν κάθετα τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Το συμβούλιο ήταν ομόφωνο όμως στο ότι, αν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου αρχίσουν να απειλούν τις προοπτικές του πληθωρισμού ή αν απογοητεύσουν τα πρόσφατα μέτρα, τότε θα δικαιολογείται πιο δραστική χαλάρωση. Μια απογοητευτική εκτίμηση για το α' τρίμηνο «θα σημαίνει την μεταβολή, στις αρχές του επόμενου έτους στο μέγεθος, τον ρυθμό και την σύνθεση των μέτρων μας» αναφέρουν οι ρυθμιστές στην μηνιαία έκθεσή τους.

Ο κ. Draghi ήταν ακλόνητος ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται ομοφωνία του δ.σ. για να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα, όπως να επεκτείνει το πρόγραμμα αγορών ABS και καλυμμένων ομολόγων, περιλαμβάνοντας άλλα εργαλεία όπως εταιρικά και κρατικά ομόλογα.

«Εχουν ληφθεί δραστικές αποφάσεις χωρίς να υπάρχει ομοφωνία», δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι ρυθμιστές «δεν είναι πολιτικοί» και υποχρεώνονται να παραμένουν εντός της αρμοδιότητας τους για τον στόχο του πληθωρισμού. Αν δεν το κάνουν θα είναι «παράνομο».

Ο διοικητής της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι στις τελευταίες προβλέψεις, που μιλούν για πληθωρισμό κάτω από το μισό σε σχέση με τον στόχο του 2% τον επόμενο χρόνο, δεν περιλαμβάνεται η πρόσφατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Ο πληθωρισμός κινείται ήδη σε αρνητικό χαμηλό 5 ετών (0,3%) και πιθανόν να υποχωρήσει παρακάτω μετά την πτώση του πετρελαίου.

Ο Dirk Schumacher, οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε: «Σε ομαλές εποχές, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις στις τιμές πετρελαίου. Τώρα δεν είναι ομαλές οι εποχές και η πτώση των τιμών έχει ακόμη πιο άμεση επίπτωση στις πληθωριστικές προοπτικές».

Η πρόσφατη πτώση θα αφαιρέσει έως 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από τον πληθωρισμό φέτος και ένα δέκατο ακόμη το 2016, σύμφωνα με τον κ. Draghi.

Το ευρώ ενισχύθηκε έως 0,8% έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές απογοητεύθηκαν που δεν υπήρξε ισχυρή δέσμευση για αν ισχυρές ενδείξεις για quantitative easing και για τις διαφωνίες στο συμβούλιο, αλλά αργότερα η άνοδος περιορίστηκε. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Eurofirst 300) υποχώρησαν 0,8%.

«Οι διαφωνίες δεν αλλάζουν τις πιθανότητες στο αν θα προχωρήσει η ΕΚΤ ή όχι σε QE. Ο κ. Draghi έχει τον πρώτο λόγο και εφόσον υπάρχει πλειοψηφία υπέρ του, τότε θα το κάνει», σχολιάζει ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.

 ΠΗΓΗ: FT.com/euro2day.gr