Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη: Η ανατομία ενός οικοσυστήματος $7 τρισ. - Τι τρέχει με τις Nvidia, Microsoft και Adobe

Του Peter Cohan

Η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη είναι "η τάση" - ιδίως από τις 24 Μαΐου, όταν η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Nvidia προέβλεψε εκτίναξη των εσόδων της λόγω της ζήτησης για τα τσιπ της από εταιρείες που συνδέονται με το διαδίκτυο όπως η Microsoft, η Google και η Meta.

Ο κλάδος της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των επενδυτών και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παράγει τεράστιο πλούτο.

Όσοι επιδιώκουν να επωφεληθούν πρέπει να κατανοήσουν το οικοσύστημα της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης -που δυνητικά αποτελείται από επτά διαφορετικούς κλάδους- και να επιλέξουν τις μετοχές που μπορούν να κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος από τις πιο ελκυστικές ευκαιρίες της αγοράς.

Οικονομικός αντίκτυπος 

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7 τρισ. δολάρια (σχεδόν 7%) και να ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας κατά 1,5%. Το οικοσύστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει αγορές για τους προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αυτοματοποιήσει 300 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι περίπου το 66% των 900 επαγγελμάτων είναι κάπως εκτεθειμένα στην αυτοματοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και ενώ το 25% έως 50% αυτών των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, η τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά -και όχι αναπληρώνοντας- τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα η Goldman Sachs προβλέπει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει ζήτηση για νέους εργαζόμενους: σχεδιαστές ιστοσελίδων, προγραμματιστές λογισμικού και επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ, καθώς και εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες εστίασης.

Δημιουργία ζήτησης σε βιομηχανίες προμηθευτών

Τα μοντέλα της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης πρέπει να δημιουργηθούν και να εκπαιδευτούν, "γεννώντας" σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τους προμηθευτές τεχνολογίας και υπηρεσιών.

Για την κατασκευή ενός γενετικού μοντέλου Τεχνητής Νοημοσύνης, οι προγραμματιστές πρέπει να αναπαραστήσουν τα πράγματα -λέξεις, εικόνες, ήχους, DNA, φάρμακα, τρισδιάστατα σχέδια κ.λπ.- ως "διανύσματα" για την ανάλυση μοτίβων. Τα διανύσματα μπορούν να αποκαλύψουν "λέξεις που χρησιμοποιούνται συχνά στην ίδια πρόταση ή που σημαίνουν παρόμοια πράγματα", σημειώνει το TechTarget.

Η εκπαίδευση της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης σημαίνει δοκιμή και τελειοποίηση αυτών των μοντέλων με την απελευθέρωσή τους σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων. 

Καθώς η Google και η Meta Platforms δημιουργούν τις δικές τους εκδοχές του ChatGPT της Microsoft, πολλοί πάροχοι τεχνολογίας δημιουργούν παρόμοια εργαλεία. Για παράδειγμα, οι προγραμματιστές εφαρμογών χρησιμοποιούν τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη για να επιταχύνουν την ανακάλυψη νέων φαρμάκων από τους επιστήμονες και την ανάπτυξη λογισμικών.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η συνολική αγορά για το software γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης ανέρχεται στα 150 δισ. δολάρια -που αντιστοιχεί στο 22% της παγκόσμιας βιομηχανίας λογισμικού- καθώς οι πάροχοι λογισμικού χρεώνουν στους πελάτες τους υψηλότερες τιμές για εφαρμογές που ενσωματώνουν Τεχνητή Νοημοσύνη.

Μια άλλη ευκαιρία στην αγορά είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι πάροχοι υπηρεσιών cloud -όπως οι Amazon Web Services, Google Cloud Platform και Microsoft Azure- για να καταστούν εφικτοί ο σχεδιασμός, η εκπαίδευση και η λειτουργία των γενετικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Andreessen Horowitz εκτίμησε ότι αυτοί οι CSPs δαπανούν "περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια" ετησίως σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για υλικό όπως κάρτες γραφικών της Nvidia ή/και μονάδες επεξεργασίας τανυστών της AMD που ελέγχουν τα συστήματα για τη δημιουργία, την εκπαίδευση και τη λειτουργία γενετικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Χαρτογραφώντας το δίκτυο αξίας της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να χαρτογραφήσουν το δίκτυο αξίας -την αλυσίδα των βιομηχανιών μεταξύ των πρώτων υλών και του τελικού καταναλωτή- για να εντοπίσουν τις καλύτερες ευκαιρίες.

Το δίκτυο αξίας της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελείται από "κρίκους" οι οποίοι θα μπορούσαν να αναδείξουν εταιρείες, και αυτές να εισαχθούν στο χρηματιστήριο, όπως συνέβη κατά την "έκρηξη" της dot-com στη δεκαετία του '90. Οι "κρίκοι" αυτοί είναι: τσιπ, προμηθευτές τεχνολογίας δικτύου, πάροχοι υπηρεσιών cloud, εφαρμογές, καταναλωτές, σύμβουλοι διαχείρισης και χρηματοδότες.

Τσιπ 

Για να εκπαιδεύσουν τα γενετικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, οι προγραμματιστές χρειάζονται υπολογιστικά δίκτυα που μπορούν να κάνουν πολλούς υπολογισμούς ταυτόχρονα. Για αυτό τον σκοπό, χρειάζονται ημιαγωγούς - συγκεκριμένα, τσιπ γραφικών.

Η Nvidia -η κεφαλαιοποίηση της οποίας έχει ενισχυθεί κατά 245 δισ. δολάρια από τις 24 Μαΐου- λόγω της υψηλής ζήτησης για τις κάρτες  της- είναι η ηγέτιδα εταιρεία σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Η ζήτηση για τις ακριβές κάρτες γραφικών πιθανόν να αυξηθεί. Οι αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι μια προηγούμενη έκδοση του ChatGPT απαιτούσε περίπου 10.000 τσιπ γραφικών, τα οποία κοστίζουν 33.000 δολάρια -ή και παραπάνω- έκαστο στη λιανική. Ο CEO της Tesla, Elon Musk, εκτιμά ότι "μια αναβαθμισμένη έκδοση απαιτεί τρεις έως πέντε φορές περισσότερες προηγμένες κάρτες γραφικών της Nvidia", ανέφερε η Wall Street Journal.

Άλλη μία κατασκευάστρια ημιαγωγών -η Advanced Micro Devices- θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική σε αυτή την αναπτυσσόμενη αγορά. Η CEO Lisa Su αναδιοργανώνει την AMD -η μετοχή της οποίας έχει ενισχυθεί άνω του 20% από τις 24 Μαΐου- προκειμένου να δώσει προτεραιότητα στα τσιπ Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η επερχόμενη κάρτα γραφικών CPU/GPU MI300. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι με αυτό το εργαλείο θα μειώσει τον χρόνο εκπαίδευσης και λειτουργίας των γενετικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η Nvidia αναθέτει την κατασκευή των καρτών γραφικών στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, η μετοχή της οποίας έχει προσθέσει 16% από τις 24 Μαΐου. "Η TSMC αποτελεί βασικό πυλώνα της διαδικασίας παραγωγής για πολλές εταιρείες ημιαγωγών που σχεδιάζουν τα δικά τους τσιπ, αλλά μπορούν να βασίζονται στην TSMC για να χειριστούν την ευαίσθητη τεχνικά διαδικασία κατασκευής", σύμφωνα με το CNBC.

Προμηθευτές τεχνολογίας δικτύου

Οι κάρτες γραφικών βρίσκονται μέσα σε δίκτυα servers που επεξεργάζονται τους ταυτόχρονους υπολογισμούς που απαιτούνται για τη δημιουργία και λειτουργία γενετικών μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Για την επιτάχυνση της επικοινωνίας μεταξύ αυτών των servers, οι προγραμματιστές μοντέλων χρειάζονται υλικό δικτύωσης.

Η πώληση τέτοιου υλικού θα μπορούσε να αναδείξει μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ένας πάροχος που ξεχωρίζει σε αυτό τον κλάδο είναι η Arista Networks, με άνοδο κοντά στο 25% από τις 24 Μαΐου. Οι ανταγωνίστριες Cisco Systems και Juniper Networks είδαν τις μετοχές τους να κερδίζουν περίπυ 2% και 5% αντίστοιχα στην ίδια περίοδο.

Η Arista πωλεί μεταγωγείς δικτύων υπολογιστών που επιταχύνουν τις επικοινωνίες μεταξύ servers που βρίσκονται σε data centers "υπερκλίμακας", όπως τα αποκαλεί η ίδια, και τα οποία διαχειρίζεται η Meta Networks. Το 2022, η Meta εισέφερε το 26% των εσόδων της Arista, ενώ η Microsoft συνέβαλε στο 15% των εσόδων της Arista το 2022, σύμφωνα με την Investor's Business Daily.

Η Arista βρίσκεται στην αρχή της ανάπτυξης της τεχνολογίας για τη γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε τεχνολογικό συνέδριο που διοργάνωσε η JPMorgan στις 23 Μαΐου, η CFO Ita Brennan τόνισε ότι η Arista βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης της στρατηγικής της για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο CEO της εταιρείας, Jayshree Ullal, ενημέρωσε τους επενδυτές κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α' τριμήνου, ότι η Arista βρίσκεται "στην αρχή του σταδίου κατανόησης για το τι πραγματικά σημαίνει Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς θα μοιάζει η τεχνολογία στο μέλλον" και πως η εταιρεία οραματίζεται τη μελλοντική ζήτηση από τους "μεγαλύτερους πελάτες υπερκλίμακας".

Η Morgan Stanley "βλέπει" μια σημαντική ευκαιρία για την Arista. Η αναλύτρια Meta Marshall εκτιμά ότι η δικτύωση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι μια ευκαιρία αξίας 8 δισ. δολαρίων μέχρι το 2028 "με την Arista να συγκαταλέγεται "στους μεγάλους ωφελημένου". Τα έσοδα από την Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να φανούν εντός του 2023 στα αποτελέσματα της Arista και να αποτελέσουν ακόμα πιο μεγάλη ευκαιρία για την εταιρεία το 2024 και το 2025, σύμφωνα με τη Marshall.

Πάροχοι υπηρεσιών cloud

Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud -όπως το Amazon AWS, το Google Cloud και το Microsoft Azure - λειτουργούν τα δίκτυα υπολογιστών που αναπτύσσουν τις κάρτες γραφικών, το υλικό δικτύου και τους servers για τα γενετικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα έσοδα από το cloud αναμένεται να αυξηθούν κατά 21,7% παγκοσμίως το 2023, στα 597,3 δισ. δολάρια. Η GartnerIT αναμένει ότι η γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργήσει "ένα κύμα εσόδων από το cloud" που θα προέλθει κυρίως από πελάτες υπερκλίμακας. 

Apps

Όλες οι επενδύσεις στην τεχνολογία γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης θα οδηγήσουν σε εφαρμογές που οι χρήστες καταβάλλουν οικονομικό αντίτιμο για να αποκτήσουν πρόσβαση.

Από τον Νοέμβριο του 2022 έως τον περασμένο Φεβρουάριο, το ChatGPT της Microsoft προσέλκυσε 100 εκατομμύρια χρήστες, και έως τον Απρίλιο 173 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με το NerdyNav.

Η Microsoft θα μπορούσε να έχει νέα έσοδα ύψους 40 δισ. δολαρίων από την πώληση του Copilot με τη βοήθεια του ChatGPT στις εφαρμογές της Microsoft 360 - Word, Excel και PowerPoint. Είμαι επιφυλακτικός στο ότι το Copilot θα προσδώσει τόση αξία στους χρήστες ώστε να το αγοράσουν, όμως η Microsoft θα επιχειρήσει να αποδείξει το αντίθετο.

Στην αγορά των apps γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης έχει μπει και η Adobe, ο τίτλος της οποίας έχει κάνι ράλι περίπου 17% από τις 24 Μαΐου. Τον Μάρτιο του 2023, η Adobe λάνσαρε μια "νέα οικογένεια μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Firefly", σύμφωνα με το TechCrunch. Το Firefly φέρνει την Tεχνητή Nοημοσύνη στον κόσμο της "παραγωγής περιεχομένου για ΜΜΕ", δήλωσε ο Alexandru Costin, αντιπρόεδρος της Adobe.

Το PitchBook εκτιμά ότι η αγορά για επιχειρηματικές εφαρμογές γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 31,6%, φτάνοντας στα 98 δισ. δολάρια το 2026, ενώ το 2023 η αγορά αποτιμάται στα 43 δισ. δολάρια.

Καταναλωτές

Επιχειρήσεις και ιδιώτες θα μπορούσαν να βρουν πολλούς τρόπους να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα ή να έχουν έσοδα μέσω της χρήσης τέτοιων εφαρμογών. Σύμφωνα με το TechTarget, οι χρήσεις της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

- Δημιουργία chatbots για την εξυπηρέτηση πελατών και την τεχνική υποστήριξη.

- Μίμηση ανθρώπων με την ανάπτυξη deep fakes.

- Βελτίωση της ποιότητας μεταγλωττισμένων ταινιών και εκπαιδευτικού περιεχομένου σε διαφορετικές γλώσσες.

- Συγγραφή απαντήσεων σε e-mail, προφίλ γνωριμιών, βιογραφικών σημειωμάτων και πτυχιακών εργασιών.

- Δημιουργία φωτορεαλιστικής τέχνης.

- Βελτίωση της ποιότητας βίντεο παρουσίασης προϊόντων.

- Σύσταση νέων φαρμακευτικών ενώσεων προς δοκιμή.

- Σχεδιασμός φυσικών προϊόντων και κτιρίων.

- Βελτιωμένος σχεδιασμός νέων τσιπ.

- Δημιουργία μουσικής "σε συγκεκριμένο στυλ ή τόνο".

Σύμβουλοι διαχείρισης

Όπως έχω γράψει στο βιβλίο μου "Net Profit", στην ακμή των dot-com, οι εταιρείες συμβούλων -όπως η Sapient- επικεντρώθηκαν στο να βοηθήσουν τις εταιρείες να αναπτύξουν στρατηγικές για να επωφεληθούν από το διαδίκτυο. Διεύρυναν τόσο πολύ τις δραστηριότητές τους, που ορισμένες εξ αυτών εισήχθησαν στο χρηματιστήριο.

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί τώρα και με τις εταιρείες συμβούλων για την ανάπτυξη της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης, την προστασία των εταιρείων από τυχόν κινδύνους και προτάσεις για τη δημιουργία apps Τεχνητής Νοημοσύνης με τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

Χρηματοδότες

Και πάλι στην ακμή των dot-com, υπήρξαν VC funds -όπως το CMGI και η Internet Capital Group- που αναπτύχθηκαν και εισήχθησαν στο χρηματιστήριο. Εάν οι VCs χρηματοδοτήσουν start-ups της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης που θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο, οι επενδυτές θα μπορούσαν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις δημόσιες VCs που επενδύουν στον κλάδο.

Το PitchBook εκτιμά ότι το 2023 οι επιχειρηματικές επενδύσεις σε εταιρείες γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης θα ξεπεράσουν το επίπεδο των 4,5 δισ. δολαρίων του 2022, εν μέρει λόγω της πρόσφατης επένδυσης της Microsoft -ύψους 10 δισ. δολαρίων- στην OpenAI, τη start-up που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του ChatGPT.

Πώς να επενδύσετε στον πραγματικό κόσμο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης

Άνθρωποι θα κάνουν περιουσίες -και θα χάσουν περιουσίες- μέσω της γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Εάν θέλετε να μπείτε στο παιχνίδι επενδύοντας, αναζητήστε εταιρείες που περνούν τρία τεστ:

- Κατασκευάζουν το καλύτερο προϊόν στον κόσμο .

- Βρίσκουν και κερδίζουν μερίδιο αγοράς σε πολλές μεγάλες αγορές που χρειαζονται τη λύση που αυτές αναπτύσσουν.

- Διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες για να κερδίσουν πελάτες και να τους διατηρήσουν, παρέχοντας νέα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους.

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε τέτοιες ευκαιρίες μέσω της επιχειρηματικότητας, αξιολογήστε τα δυνατά και αδύνατα σημεία σας και δημιουργήστε μια ομάδα που μπορεί να μετατρέψει την ιδέα σας σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη εισηγμένη .

Πηγή : capital.gr / Forbes